top of page
  • Yazarın fotoğrafıKaliteTürk

ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Nedir? Giriş

ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi, günümüz üretiminin sürekli artışta olması ve elimizde olan kısıtlı enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması gerekliliğinden doğmuş bir yönetim sistemidir.


Enerji yönetimi hem çevremize olan sorumluluklarımızdan ödün vermemek, bununla birlikte etkili ve uygun enerji kaynaklarına yönelmek ve ya enerji kullanımını takip etmek prensiplerine dayanmaktadır. Bu sayede etkin bir enerji yönetim sistemi kurulumu sağlanabilir ve işletmenizde kullanılan enerjinin takibi sağlanmış olur.


ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi Belgesi

Enerji yönetim sistemi sayesinde kontrol ettiğiniz enerji kaynaklarınızın verimliliği incelenir. Kuruluşunuz için en yüksek verimi sağlayan ve çevreye karşı en az zararı veren enerji kaynağı belirlenerek tasarrufun ilk adımı atılmış olunur.

ISO 50001 Belgelendirilmesi aşamasına gelmek için ise enerji kaynağı seçimi yeterli olmayacaktır. Seçilmiş olan enerji kaynağından elde edilen enerji firma içerisinde en verimli ve çevreye karşı en duyarlı şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu amaçla Enerji yönetim sistemi prosedürleri devreye girmektedir. Enerji yönetimindeki en önemli unsur kullanılan enerjinin doğru yönlendirilmesidir ve bu personellerin enerji yönetim prosedürlerini uygulamaları ile mümkün olmaktadır.


ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi’nin faydaları aşağıdadır;

  • Prosedürler ve gerekli önlemler sayesinde enerji tüketimini azaltır.

  • Enerji kullanılan tüm işlemler takip edilir ve kayıt altına alınır.

  • Enerji yönetimi çerçevesinde kullanılan tüm makinaların takibi sağlanır.

  • Enerji tüketim verileri kayıt altına alınarak firma verimliliği ve performansı hakkında bilgi sahibi olunur.

  • Yasal zorunluluklar ve verimlilik ISO 50001 Belgesinin önceliklerindendir.

  • Firma içinde israfın önlenmesi amaçlanmaktadır.

  • Firma içerisinde enerji bilinci oluşturularak saygınlığı arttırır.

  • Sera gazı emisyonlarının azaltılmasında katkı sağlar.

  • Diğer TSE ISO sistemleri ile entegre kurulumu sağlanabilmektedir.

Her tip, faaliyet konusu ve büyüklükteki işletmenin ihtiyaç duyduğu ve uygulayabileceği bir yönetim sistemi olan ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi konusunda her aşamada yanınızdayız.


KALİTETÜRK Danışmanlık olarak firmamız yıllar boyu kazandığı bilgi, birikim ve tecrübesiyle ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sisteminin işletmenize kurulması, denetimlerden başarıyla geçilmesi ve ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sisteminin işletmenize kazandırılmasına kadar olan süreçte gereken her türlü desteği vermektedir.

79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page