Sağlıklı ve güvenli gıda üretimi yapmak isteyen her üretici belirli bir standartta ihtiyaç duyar.
ISO 22000 bu ihtiyacı karşılayabilmektedir. Günümüzde güvenli gıda üretimi için ham maddeler, katkı maddeleri ve ambalaj malzemelerinden başlayarak tedarikçi değerlendirmesini, ham madde kabulü, üretim aşamalarını, son muhafaza ve sevkıyat dahil olmak üzere kontrol altında tutan bir sistemin gerekliliği ortaya çıkmıştır. HACCP bu sistemlerden biridir. Bir çok ülkenin resmi organları ve ulusal standart kuruluşları HACCP sistemine yönelik düzenlemelere gitmişler ve standartları yayımlamışlardır. HACCP 30 yıllık bir sistem olmasına rağmen tüm dünyaca kabul görecek bir standart oluşturulamamıştır.
Uluslararası piyasalarda ise, hemen her ülkenin gıda güvenliği ile ilgili standardının bulunması ve diğer ülkelerin birbirlerine uyum sağlamasındaki zorluk ve isteksizlik ise bu konuda uluslararası bir standardın hazırlanarak yayımlanması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla, Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) bünyesindeki çalışma gruplarından birisi olan TC 34 tarafından, ISO 22000 Standardı hazırlanmaya başlanmış, ilgili standart "ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri- Gıda Zincirindeki Tüm Kuruluşlar İçin Şartlar" adı ile uluslararası bir standart olarak 1 Eylül 2005 tarihinde yayımlanmıştır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin kurulması esnasında gereken şartları tanımlayan ve belgelendirmesi yapılan bir standarttır. HACCP kavramını tamamen kapsamaktadır.
ISO 22000’nin temel mantığı, tüketicinin gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalmaması için geliştirilmiş, gıda zinciri içerisindeki tüm prosesleri kontrol altında tutan önleyici bir sistemin kuruluşlarda uygulanmasıdır.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Faydaları;
Gıda güvenliği tehlike kontrolünü sağlar.
Gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirir.
Müşteri memnuniyetini arttırır.
Personel yeterliğinde artış sağlar.
Dokümantasyon iyileştirmesinde fayda sağlar.
Kanunlara uyumluluğu sağlar.
ISO 22000 Standardını kimler kullanabilir?
Çiftlikler, balıkçılar ve süthaneler,
Et, balık ve gıda işletmeleri,
Ekmek, hububat, meşrubat, konserve ve dondurulmuş gıda üreticileri, Restoranlar, ayaküstü büfeler, hızlı gıda zincirleri, hastaneler ile oteller ve seyyar gıda satıcıları,
Gıda muhafaza ve dağıtım şirketleri ile gıda işleme ekipmanlarını, gıda katkılarını, gıda ham maddelerini, ambalaj malzemelerini sağlayan firmalar ile sterilizasyon tesisleri.
Gıda endüstrisinde yer alan veya uzaktan yakından teması bulunan her kurum ISO 22000 standardının taleplerini kısmen karşılaması gerekir.
ISO 22000:2005 Belgesi ile ilgili sorularınız varsa veya ISO 22000:2005 Belgesi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçin!